Кой е новият български патриарх Даниил? 30.06 | 16:40

От iNews

Видинският митрополит Даниил бе избран на втори тур за патриарх. Той получи 69 гласа. Съперникът му Врачанският митрополит Григорий получи 66 гласа. Има и 3 недействителни бюлетини. Двамата останаха на балотаж след като на първи тур оптадна митрополит Гавриил Ловчански.

Митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 2 март 1972 г. в Смолян.

Видинският митрополит Даниил завършва основното и средното си образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи "Английска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. великомъченик Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично". На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит.

52-годишният Даниил е открито проруски настроен, обявява се срещу Вселенския патриарх Вартоломей и срещу Православната църква на Украйна. Преди година Даниил оневини убийствата на хиляди цивилни, разрушенията на градове, мародерствата и погромите в Украйна, които Русия извършва, нопомня Лупа.бг.

На фейсбук страницата на митрополията тогава бе разпространено писмо от Даниил до свещениците и духовниците във Видинска епархия. В него той дава напътствия и своя редакция, как при "отслужване на Светата Литургия да бъдат включвани особените прошения за мир". Реално писмото на владиката нямаше нищо общо Божите заповеди и църковния канон, и по-скоро прилича на политическо посание с прорука пропаганда.

По думите на Даниил още преди войната от февруари е имало свидетелства от страна на Украйна "за такава омраза и вражда, стигаща до кръвопролитие". Те били изобилни и се отнасяли преимуществено за страната, която сега бива оневинявана.

"В същото време, наблюдаваме тенденции за посяване на омраза, отрицание ненавист, включително в нашето общество към едната от воюващите страни, нарочвана за единствен и непровокиран агресор. Обвиняваме в агресия страната, чиято армия навлезе на територията на друга страна и извършва там военни действия, които водят да човешки жертви и разрушения. Но как да наречем финансирането и извършването на подривна дейност, и извършването на преврат в същата Украйна от трета страна, при което страната извършител целенасочено предизвика убийства, дадоха се невинни човешки жертви? Нима убийствата от Майдана през 2014 г. не тежат на съвестта на същите тези, които сега обвиняват други в проливане на кръв?", пита още Даниил, оправдавайки действията на Кремъл и руската армия.

 

Водещи

Най-четени