Манолова: Мораториумът за закупуване на земя може да ни донесе санкции 23.10 | 08:30

Допълнителни ограничения пред чуждите купувачи може да запазят земята ни

От Елица Елефтерова

Мая Манолова смята, че налагането на мораториум за закупуването на земеделска земя от чужденци до 2020 г. ще доведе до санкции за страната ни.

По думите ѝ Министерският съвет не може да наложи подобен мораториум. Това, което може да направи, е да поиска от ЕС да преразгледа договора за България. Това обаче едва ли ще се случи, според нея, като пример тя посочи Румъния, която наскоро е била отрязана по подобен казус от европейската институция.

България обаче може да получи финансови санкции за нарушение на присъединителния договор, които са в размер на определен процент от БВП на страната ни.

Никой юрист не би гласувал за такъв мораториум. Това, което може да се направи, за да бъде защитена земята ни, е да се наложат допълнителни ограничения пред купувачите на земеделска земя, обясни Манолова.

По тази причина до дни ще бъдат подготвени такива законодателни промени, които до края на годината ще влязат в сила и от началото на следващата година, когато вече падне това ограничение, земята ни ще бъде защитена, посочи още тя. 

Това, което стана вчера, бе окачествено от Манолова като "много шум за нищо”. По думите ѝ от партия "Атака" са били последователни, тъй като те по принцип не са проявявали особено уважение към ЕС.

Част от депутатите на БСП също се поддадоха на популисткото говорене и затова имаше такива, гласували заедно с ГЕРБ и "Атака". Единствено депутатите от ДПС не се поддадоха на популизма в парламента, подчерта Манолова.

Манолова беше категорична, че ако ГЕРБ искаха да защитят земята, до 2010 г. можеха да поискат удължаване на подобен мораториум, но те не са го направили, а са имали право юридически да направят такъв мораториум в рамките на три години от влизането ни в ЕС. В момента ГЕРБ са в амок, единственото, което искат, е да вземат властта от Орешарски, коментира Манолова.

Човек, избран с измама, управлява с измама, заяви Манолова по случая с пловдивския кмет Иван Тотев. По думите ѝ именно заради това Изборният кодекс е важен. ГЕРБ искат на всяка цена и незабавно предсрочни избори и от Тотев става ясно, че това е партийното поръчение.

Едни избори, подготвени от временно правителство, което да ги организира, означава пак президентът да ги урежда. Възможно е и Плевнелиев да има план за следващите избори. Тези хора не се спират пред нищо – пред хората, бизнеса, еврочленството ни, само за да се докопат до властта.

Изборните бюлетини, според нея, са само едно от средствата за фалшифициране на изборите и затова е написан изцяло нов проект, който дава изцяло ново решение за изборите.

Водещи

Най-четени