Медиите не печелят доверието на младите хора 30.11 | 18:52

Младежите между 25 и 30 години се доверяват на интернет изданията

От Мая Александрова

Младите хора са с много ниско доверие в медиите. Това сочи проучване за медиите в света на младите, представено от Асоциацията на европейските журналисти-България.

От организацията уточниха, че изследването не е представително и е осъществено в интернет през август.
Участвали са 1200 младежи. От тях 54 са представители на медии и 32 са представители на младежки организации.

Според данните младежите от 15 до 19 години имат най-високо доверие към медиите и колкото повече расте възрастта и образователният ценз, това доверие спада. Същото се отнася и за наличието на телевизор в дома. С нарастването на възрастта процентът на имащите телевизор спада.

Младежите между 25 и 30 години се доверяват на интернет медиите, вместо на традиционните. Всички анкетирани смятат, че образът на младежите в българските медии е много лош.

Друг извод от проучването е, че тийнейджърите не разпознават езика на омразата в медиите. Повечето от тях отбелязват, че никога не са срещали език на омразата в медиите, докато такава липса регистрират само 10% от по-големите.

Много ниска е подкрепата за младите журналисти от гражданския сектор и младежките организации, констатира още изследването.

Те много рядко дават финансова подкрепа за млади журналисти, правят обучение или ги подпомагат по някакъв начин. Основната дейност на младежките организации към медиите е мониторинг.

Допитването е установило, че има голямо разминаване между това, което медиите смятат за интересно за младежите и това, което младежите искат да виждат в тях. Според 65% от младежите се интересували от забавление.

Младежите от своя страна декларират, че биха искали да виждат повече информация за политика, бизнес развитие, образование, здравеопазване, съобщи БТА.

Водещи

Най-четени