Неофит отслужи панахида в памет на загиналите български воини 02.11 | 13:24

На Архангелова въздушница църквата възпоменава паметта на сражавали се за България

От Мая Александрова

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи панихида в памет на загиналите български воини за Архангелова задушница. Церемонията беше във Военния мавзолей - костница.

В словото си нПатриарх Неофит заяви: "Всяка година в съботата, предшестваща празника на предводителя на небесното войнство св. архангел Михаил, родната ни св. Църква е отредила да се възпоменава паметта на всички български воини, загинали на бойното поле за вярата и отечеството ни, които в своята саможертва са се уподобили на жертвеността на Христос. Българските войници са проявявали чудеса от храброст, поверявайки съдбата си в Божиите ръце. Нека в този ден да възпоменем нашите храбри опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война, героите от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, загиналите във Втората световна война. Тези воини, за които днес се помолихме на Господа Бога да настани душите им в селенията на праведните, са отдали най-скъпото – живота си, за да можем ние днес да се радваме на мирни дни и свободен живот, за да може Христовият мир, надвишаващ всеки ум (Филип. 4:7), да царува в нашите души", се казваше в словото на патриарха, цитирано от агенция "Фокус".

По думите на главата ан българската православна църква почитта към тези войни би била наистина достойна, ако ние, когато се молим за тях, се молим Бог да сподоби и нас с техния дух на жертвоготовност и саможертвеност в името на Христовата вяра и нашето Отечество.

На панахидата рисъстваха председателят на Народното събрание Михаил Миков, президентът Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Ангел Найденов и други официални лица.

Водещи

Най-четени