Патриарх Неофит ще отслужи панихида за цар Борис Трети 31.08 | 10:01

Панихидата ще бъде в храм "Рождество Богородично" в Рилската света обител

От Елица Елефтерова

Патриарх Неофит ще отслужи днес в Рилския манастир панихида за 70 години от кончината на цар Борис Трети, съобщават от Светия синод, цитирани от БТА. Панихидата е насрочена за - 11.00 ч. и ще бъде в съборния манастирски храм "Рождество Богородично" в Рилската Света обител, където се намира гробът на цар Борис Трети.

В службата ще участват  архиереи и духовници от БПЦ, както и хористите при  патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", с диригент доц. Димитър Димитров.

След тържественото посрещане на българския патриарх в храма ще бъде отслужена заупокойната Света  литургия.  Негово светейшество ще произнесе и възпоменателно слово за  покойния български цар, което ще бъде последвано от поклонение на гроба на Борис Трети, на който ще бъдат поднесени венци и цветя.

Цар Борис Трети е починал на 28 август 1943 г., тогава на Успение Богородично, след едноседмично боледуване. Причините за кончината му и до днес остават неизяснени, посочват от Светия  синод и допълват, че над 369 000 българи са преминали тогава през катедралата "Св. Александър Невски", за да се поклонят пред тленните останки на покойния владетел. 

Няколко дни по-късно траурното шествие се отправя към Рилския манастир, където цар  Борис Трети е погребан съгласно волята му, изразена приживе. Вляво от гроба на царя се намира резба, изработена на 10 октомври 1943 г. от жители на село Осой, Дебърска околия, с надпис: "На своя Царь Освободитель Борись Трети оть признателна  Македония".

През 1946 г., по време на Страстната седмица, тленните останки на Борис Трети са ексхумирани и осквернени, по нареждане на комунистическите управници в България. Тялото на царя е  погребано в малък параклис в парка на двореца "Врана". През 1947 г. по заповед на комунистическия лидер Георги Димитров и на Васил Коларов този параклис е взривен и заравнен със земята,  посочват от Синода.  

През 1989 г. е открита стъкленицата със сърцето на цар Борис Трети. То е извадено при балсамирането и аутопсията на царя от проф. Иван Москов. През 1993 г. сърцето на Борис Трети е погребано във възстановения му гроб в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.

Според Синода на възпоменателната панихида се очаква да присъстват президентът Росен Плевнелиев, министри, дипломати, представители на царската фамилия. 

Водещи

Най-четени