Няма да променят началото на учебната 2011 година 20.04 | 16:57

Тази година обсъжданата промяна няма да влезе в сила

От Елена Коцева

За предстоящата учебна 2011/2012 година няма да има промяна и началото й ще е на 15 септември, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието, младежта и науката.

От МОМН посочват това във връзка със състоялата се вчера във Варна кръгла маса. Именно темата за началото на учебната година се е оказала една от най-обсъжданите.

iNеws припомня, че покрай протестите на учениците тази година заради изключително кратката зимна ваканция, се повдигна въпросът дали учебната година да не започва на 1 септември, за да може така да се гарантира зимна и междусрочна ваканция.

В момента нормативното изискване е учебната година да започва на 15 септември и да бъде 36 учебни седмици, разделени в два учебни срока. Изключение са първи клас и 12-клас, за които учебната година е от 32 учебни седмици.

На нея министър Сергей Игнатов и неговият екип са обсъдили с народни представители, с учители и директори от Варна концепцията за предучилищното и училищното образование.

Окончателни текстове могат да се предложат едва, след като се стигне до решение, което е прието от учителската и родителската общност, и е в интерес на учениците.

За първи път в обсъжданията за необходимостта от модернизация са включени всички заинтересовани страни - наред с експерти, психолози, представители на неправителствения сектор и на академичните среди.

Водещи

Най-четени