Обсъждаха критериите за избор на митрополит във Варна 03.12 | 21:26

Нови избори ще се състоят на 15-и декември

От Мая Александрова

На закрита среща, продължила повече от два часа, духовници от Варненската епархия обсъждаха критериите, които трябва да определят избора на митрополит и качествата, които той трябва да притежава.

Предварителните разговори бяха предизвикани от кризата, последвала първия избор на Варненски и Великопреславски митрополит. Нови избори ще се състоят на 15-и декември.

Свещениците са постигнали съгласие по отношение на нормите, от които трябва да се ръководят при избора на двама от 13-те кандидати за нов Варненски и Великопреславски митрополит, заяви след разговорите протойерей Василий Шаган, цитиран от БНТ.

Съветът към епархийските избиратели е да се придържат към критериите, заложени в светото писание и към устава на Българската православна църква.

"Епископът трябва да бъде човек честен, достоен, не алчен, който върви по правдата, който е украсен с монашески добродетели", напомни протойерей Василий Шаган.

Отец Шаган заяви, че може да се влезе в още по-тежка ситуация, ако изборът на 15-и декември отново бъде опорочен.

"Светият Синод категорично е отправил към нас избирателите заявка да бъдем много по-внимателни, така каза негово светейшество партриарх Неофит", каза ротойерей Василий Шаган.

Според отец Шаган епархийските избиратели не бива да влизат в схеми и да се ръководят от лични изгоди и симпатии, а и да се вслушат в гласа на миряните.

Най-четени