Проблемът с бежанците няма да се реши скоро 21.10 | 12:10

Страната ни е поискала помощ в размер на 6 млн. евро от ЕС за справяне с кризата

От Ивелина Георгиева

До края на седмицата ще стане ясно дали България ще получи финансова помощ от Европейския съюз за справяне с бежанската криза. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след извънредно заседание на Министерския съвет, на което правителството направи оценка на ситуацията с бежанците и набеляза конкретни неотложни мерки за справяне с проблема.

Йовчев поясни, че България е поискала 6 милиона евро по линия на "Фронтех" и до края на седмицата се очаква да стане ясно дали искането на страната ни ще бъде удовлетворено.

Вицепремиерът набеляза всички мерки, които правителството ще предприеме за справяне с критичната ситуация. По думите му първата неотложна мярка е да се ограничи потока на хората, които влизат на територията на страната от трети страни.

Това ще стане като се задълбочи контрола на границата ни с Турция, поясни той и добави, че за целта ще подобри инфраструктурата в региона, за да може граничните власти и органите на МВР да реагират по-бързо при получаване на сигнал за наличие на нелегални емигранти.

Военния министър Ангел Найденов уточни, че 107 км пътища ще бъдат възстановени в рамките на 35-40 дни, считано от днес. Сумата, която е необходима за подобряването им е около 750 хиляди евро.
Средствата са допълнително разчетени и поискани на база актуализацията на бюджета, обясни Ангел Найденов.

Втората неотложна мярка на правителството за справянето с бежанската криза е да се направи опит част от хората, които влизат в страната да не остават тук, посочи Цветлин Йовчев. За целта ще се настоява на всички експертни нива в ЕС за изграждане на единна общоевропейска политика, която ще даде възможност за релацията на част от бежанцитев други части на ЕС.

Третата мярка е свързана с интеграционната политика на тези, които останат в страната.
"Част от тези бежанци ще останат на територията на страната, затова трябва да има ефективни програми за интеграцията им", коментира Йовчев.

Той допълни, че за част от бежанците, които успеят да се интегрират ще бъдат създадени места от закрит тип като по този начин ще се намали социалния риск.

Обстановката в Близкия Изток е усложнена и скоро не може да се очаква разрешение на този проблем, каза Йовчев.

Той бе категоричен, че сирийската криза ще продължи и най-засегнати от нея ще бъдат страните в съседство.

Засега Ливан е най-потърпевш, тъй като по неофициални данни там има над 1 милион бежанци.

Водещи

Най-четени