Сахарски "кървав" дъжд ще се излее над България в разгара на адските жеги 04.08 | 11:37

Условия за такива валежи у нас има в четвъртък и петък, отбелязват специалистите. Очаква се в София в петък и събота времето да ни разхлади за кратко, като температурите могат да спадат до 26 градуса, но след това градусите бързо ще тръгнат пак нагоре

От iNews.bg

Горещият фронт, идващ от Африка с топъл и сух тропичен въздух, носи със себе си и ситен пустинен пясък от Сахара, който се разпръсква във въздуха. Феноменът "кървав дъжд" се поражда, когато червеникавите песъчинки се смесват с дъждовните капки, обясняват специалистите, пише в. "Телеграф".

Условия за такива валежи у нас има в четвъртък и петък, отбелязват специалистите. Очаква се в София в петък и събота времето да ни разхлади за кратко, като температурите могат да спадат до 26 градуса, но след това градусите бързо ще тръгнат пак нагоре. Докъм 12-13 август в България обаче със сигурност ще има температури над нормата, които ще са много високи. Въпреки адските жеги не се очаква да се подобри националният рекорд от 45 градуса, измерен в Пловдив през 2000 година, отбелязва пред БТА климатологът проф. Георги Рачев от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Хубавото в тази поредица от дни с наднормални и рекордни температури е, че въздухът е сравнително сух, като относителната влажност в обедните часове е под 30%. "Ако влажността беше двойно повече - 60%, както е нормално, навън нямаше да се живее и изключително тежко щеше да се понася горещината", отбелязва професорът.

Очаква се лятото на 2021 година да е по-топло от миналогодишното. Той отбеляза обаче, че това не е уникално и не се случва за първи път в климата на България. "Има глобално затопляне, но не е необходимо да се връщаме във времето на баба и дядо. През 2007 г. лятото беше много горещо и продължително, както и през 2012 г., когато изживяхме най-топлото и продължително лято в съвременната история на България”, коментира климатологът от Софийския университет.

Най-четени