Светлозар Лазаров: Около 120 убийства на година стават в България 23.02 | 15:40

От статистиката става ясно, че все по-често семейните скандали завършват с убийство

От Беатрис Николoва

"Между 110-120 са убийствата в България на година в последните три години", заяви главният секретар на МВР - Светлозар Лазаров във Велико Търново, цитиран от "Фокус".

По негови думи за 2014 година разкриваемостта на убийствата е 80%, а за 2012 и 2013 година – около 50%.

"Действително имаме един много негативен феномен и в семеен аспект, и в отношения с роднини и познати. Стават убийства за страшно елементарни неща", подчерта главният секретар. От статистиката става ясно, че все по-често семейните скандали завършват с убийство. Увеличението на убийствата е в следствие на наслоени проблеми в социалната среда, във финансова среда, във възпитанието и нивото на образование, обяснява Лазаров.

"За съжаление аз не съм оптимист, че тези проблеми ще се решават, а напротив - тепърва ще се задълбочават. Нали си давате сметка, че няма как във всяко жилище да изпратим полицай, който да гледа някой да не утрепе жена си или брат си за някои имот. За съжаление това е картината", отговаря главният секретар на въпрос дали вижда решение на ситуацията.

По думите му при показните и поръчковите убийства нещата стоят по същия начин - и там основна причина са нарушени финансови интереси.

Светлозар Лазаров обясни още, че очаква с нетърпение случая "Лясковец” да влезе в съда. По този начин щяла да се разкрие обективната истина за случая и ще паднат всички инсинуации.

"За да имаме правова държава, да имаме действащи институции, оттук нататък трябва да оставим съдебната власт да си свърши работата съгласно тяхната функционална компетентност", обясни той.

Според него била грешна информацията, че само служители на Областната дирекция на МВР във Велико Търново са наказани за случая. Имало наказани служители и от Специализирания отряд за борба с тероризма. Светлозар Лазаров не пожела да конкретизира колкото точно са те.

Той посочи, че структурите, които извършват проверките в МВР са две: "Едната е Инспекторатът, а другата е "Вътрешна сигурност”. Те са на пряко подчинение на политическото ръководство и не е коректно аз да давам оценка или да изтъквам информация, която е от тяхната компетентност”.

Лазаров подчерта, че конкретно за случая "Лясковец” носи отговорност пред ръководството на МВР и припомни, че непосредствено след операцията е предложил на тогавашния министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, да си подаде оставката и той му отговорил, че ще вземе решение след приключване на проверката.

"Вие знаете ли колко проверки се правеха оттогава в МВР и то основно по отношение на действията на главния секретар? И аз вече не знам, но знам със сигурност, че няма установени нарушения или грешки по отношение на действията на главния секретар", уточни Лазаров.

 

Водещи

Най-четени