Страдали от нападения искат законно право на самоотбрана 11.03 | 16:30

Врачанско село събра подпипска в подкрепа на такава промяна в нормативната уредба

От iNews.bg

Темата за физическата самоотбрана продължава да набира скорост. Все повече обикновени хора застават зад идеята за промени в закона, които да позволят на гражданите т.нар. неизбежната отбрана. Повод за надигащата се вълна стана пловдивският д-р Иван Димитров, който бе арестуван, след като застреля крадец, нахлул в дома му. След серията протести в негова защита все повече хора настояват за законодателни промени в подкрепа на неизбежната отбрана.

Зад идеята застава и врачанското село Габаре. Хората там са събирали подписки с искане за промяна и в защита на възрастен мъж, който простреля крадец, разказва бТВ. През 2011 г. Димитър Нинов от Габере заварва крадци да разбиват с чук плочата на вилата му, за да извадят желязото. "Вуйчо ми е стрелял по циганин, който е разбивал нашата вила, която е на километър извън селото. И по пътя или в болницата тоя циганин е починал. Той е бил там с каручка, с кон...”, разказва неговият племеник.

Нинов получава 5-годишна ефективна присъда и влиза в затвора на 77 години. Мнозина разбират и оправдават постъпката на осъдения старец, защото в Габаре се краде и денем и нощем. Даже прането на хората е зад ограда от бодлива тел.

Водещи

Най-четени