Токсична маса от авария в Унгария заплашва р. Дунав 06.10 | 17:45

В понеделник се скъса хвостохранилище в унгарския град Айка

От

Природозащитната организация WWF обяви своите опасения от дългосрочния ефект върху околната среда след аварията в хвостохранилището на алуминиевата компания в унгарския град Айка, на 160 километра югозападно от столицата Будапеща.

В понеделник около обяд се скъсва хвостохранилището и милион кубически метра червена утайка залива шест села, разказват очевидци. Два дни по-късно вече е ясно, че при инцидента са загинали шестима души, петима се водят безследно изчезнали, а над 120 души са ранени.

Вероятно леко радиоактивната и високо корозивна утайка съдържа токсични тежки метали като олово, кадмий, арсеник и хром и досега е покрила около 40 кв. километра. По река Марцал е обявена трета степен на тревога, като според експертите практически цялото количество риба по горното течение на реката е било унищожено.

Утайката е с pH ниво до 13, като в река Марцал се излива киселина, за да неутрализира основата, преди да е достигнала реките Раба и Дунав. В студиото на БНТ тази сутрин (6 октомври) от Министерството на околната среда и водите обясниха, че унгарските им колеги насипват гипс, за да спрат изливането на токсичната утайка. Засега опитите им дават резултат, но обилните валежи в Унгария ускоряват преминаването на масата в реките – заплашени от замърсяване са питейната вода и почвите.

Преди заседанието на Министерския съвет министърът на околната среда и водите Нона Караджова пък уточни, че по всички пунктове на река Дунав се правят измервания. "Предприети са всички мерки във връзка с химическата авария в Унгария, въпреки че по експертна мнение, няма опасност от замърсяване на реката", коментира тя.

За хората от поречието на Дунав обаче разливът отново напомни случая с изтичането на цианиди в Бая Маре, Румъния през януари 2000 година. Тогава се скъса стената на хранилище на завод за добив на злато, а вълната от цианиди и тежки метали бързо се прехвърли от една река в друга, като уби рибата и целия воден живот и отрови питейната вода.

Водещи

Най-четени