Унгария активира Механизма за гражданска защита на ЕС 08.10 | 11:05

Будапеща иска между трима и петима експерти с познания за събиране на токсична утайка

От

Късно снощи (7 октомври) Унгария активира Механизма за гражданска защита на ЕС във връзка със замърсяването, породено от скъсването на хвостохранилище в Айка. Будапеща обяви, че има спешна нужда от трима до петима експерти с отлични познания за събирането на токсична утайка, деконтаминация и намаляване на щетите върху околната среда.

От 4 октомври Центърът за мониторинг е в непрекъсната връзка с унгарските власти, за да следи случващото се в страната и да реагира възможно най-бързо при искане на помощ. От центъра допълват, че веднага след получаването на искането са се свързали със страните, участващи в механизма, и скоро ще бъдат предложени експерти, които да заминат за Унгария.

„Бедствие като това не спира на националната граница и общ европейски отговор може да помогне за най-ефективно справяне с проблема“, коментира комисарят по защита от бедствия и аварии Кристалина Георгиева.

Припомняме ви, че на 4 октомври стана авария в унгарския град Айка и индустриални води от местната алуминиева фабрика, съдържащи опасни вещества, се изляха в река Марцал. При инцидента загинаха четирима души, петима са безследно изчезнали, а 123-ма са в болница с различни наранявания. Замърсяването вече достигна водите на р. Дунав.

Водещи

Най-четени