Учени скочиха срещу професор, уронвал престижа на науката ни 10.12 | 19:45

Те изпратиха отворено писмо до Сергей Игнатов

От Владислав Рашков

Учени от БАН и други институции изпратиха отворено писмо до министъра на образованието и науката Сергей Игнатов, с което поискаха скандалният професор Рангел Гюров да бъде изключен от Фонд "Научни изследвания" (ФНИ).

Според тях Гюров има фалшиво професорско звание. От там уточниха, че той няма никакви научни публикации в международни и други списания с импакт фактор.

Учените смятат, че в качеството си на председател на Изпълнителния съвет на ФНИ той е раздал скъпи договори на "научни" фирми, които били близки до него.

Българската научна общност е дълбоко скандализирана от факта, че той получи научна степен "доктор на науките" от Университета по библиотекознание и информационни технологии, продължава писмото.

Учените осъдиха действията на Рангел Гюров за прогнозата му за катастрофалното земетресение в София на 18 и 19 юни, която той направи малко след тежкия трус в Перник.

Като недопустима те намериха и информацията, която Гюров даде, че населението на Нови хан е заплашено от радиация, която е изтекла от хранилището за радиоактивни материали там. Тези данни бяха опровергани от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев от парламентарната трибуна.

Колегията на българските учени изразява надеждата си, че министър Игнатов ще разгледа молбата им и ще предприеме действия по възстановяване на международната репутация на българската наука, уволнявайки Рангел Гюров от поста му във Фонд "Научни изследвания".

Водещи

Най-четени