Фелдшерите отмениха ефективния протест 01.07 | 13:54

След среща със здравния министър Стефан Константинов

От Петя Михайлова

Министерство на здравеопазването ще създаде работна група, в която да се обсъдят допълнителни възможности за работа и обучение на фелдшерите.

Това стана ясно след среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов със сдружението на фелдшерите, КНСБ, БАСЗГ и БЛС.

В работната група ще участват и представители на съсловните организации.

От сдружението на фелдшерите заявиха, че това решение удовлетворява исканията им за момента и те ще отменят готвените ефективни протести.

Днес в "Държавен вестник” бяха обнародвани и промени в Наредба 1, които разширяват правата на фелдшерите да работят. С тях те ще могат да правят самостоятелно някои изследвания, да преглеждат в определени случаи, както и да оказват спешна помощ.

Също така фелдшерите получават и правото да изписват определени медикаменти, както и да извършват раждане при липса на лекар или акушерка.

Протестът предвиждаше да започне с носене на черни лентички днес. В понеделник трябваше да бъдат връчени официални декларации на областните управители, а във вторник фелдшерите бяха запланували да спират работа по един час.

Съсловието на медицинските фелдшери започна символични протестни действия още през април. Сдружението на фелдшверите настоява за спешно узаконяване на професиите фелдшер и лекарски асистент и регламентация на статута им. Настоява се съвместно със сдружението Министерството на здравеопазването да изготви наредба за компетенциите на лекарския асистент на базата на закон, както и да се предприемат обучения по тази специалност в медицинските факултети.

Водещи

Най-четени