Шулева: Икономическото развитие в страната следва графиката на раждаемостта 22.10 | 17:00

Платеното майчинство в пълен размер да се изплаща и при по-ранно връщане на работа, предлага бившият социален министър

От iNews

Платеното майчинство да продължи и при по-ранно връщане на работа, за да се подкрепи положителния демографски тренд у нас, наблюдаван през миналата година.

Такава идея лансира в ефира на БНР Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика, бивш министър на икономиката. 

"Оказва се, че България има най-дългото майчинство в Европа, но това не е оказало съществено влияние върху раждаемостта. Оставането на жените дълго време вкъщи се отразява на тяхната квалификация. След това по-трудно си намират работа, получават и по-ниски заплати. 

Предлагаме, ако една жена реши да се върне на работа, преди да изтече майчинството ѝ, парите които ѝ се полагат, да продължат да ѝ бъдат изплащани в пълен размер. Да може евентуално да наеме детегледачка, която да ѝ помага. 

В момента ги наказваме – те се връщат на работа, а ние им отнемаме осигурителни праваТова не е справедливо и трябва да се промени. Имаме успех в тази посока и той е, че сме подсигурили 50% от плащането на майчинството за първата година. Преборихме се за промяна в закона. То вече е в сила, но искаме да бъде 100%".

Във всички развити държави се наблюдава демографска криза, отчете Шулева. 

"През 1990 година сме имали 105 000 родени бебета, докато през 2023 г. са 57 478. Хубавата новина е, че за първи път през 2023 г. има леко повишаване спрямо 2022 г.".

 Повишаването на раждаемостта с 1% не е бейби бум, обясни обаче тя.

"Подобряването на жизнения стандарт оказва влияние. Икономическото развитие в страната следва графиката на раждаемостта. Освен това, през миналата година и повече хора са се завърнали в България".

Шулева отбеляза в предаването "12+3", че е член на "Съвета на жените в бизнеса в България", в който активно се работи по възможностите за подкрепа на семействата.

 "Най-голяма необходимост от подкрепа има за децата до 12-годишна възраст. Изработили сме законодателни предложения, които се свеждат до ползване на гъвкаво работно време от родителите и на дистанционна работа".

Второто важно нещо е наличието на детски градини в големите градове, обясни Шулева. 

"В държавата има пари за построяване на детски градини, но общините не могат да се справят по една или друга причина. Ние предлагаме да се осигури субсидия за частния бизнес, за да изгради градини, като има ангажимент децата в тях да плащат същите такси, каквито в държавните за определен период. Много от бизнесите имат и социални програми, но държавата трябва да ги подкрепи. Може да бъде частично финансирането, но срещу намалена такса за определен период". 

Друго предложение е в Министерството на труда и социалната политика да се направи програма за квалификация на детегледачки, каза Лидия Шулева. 

Водещи

Най-четени