Онлайн музей ще разказва за обсадата на Сараево 06.04 | 16:27

Инициативата е по случай 20-та годишнина от началото на войната в Босна

От Георги Георгиев

Виртуален музей, описващ близо четиригодишната смъртоносна обсада на босненската столица Сараево, ще бъде отворен в интернет тази седмица. Това съобщават организаторите на инициативата, отбелязваща 20-та годишнина от началото на войната в Босна, съобщава AFP.

Виртуалната изложба ще може да се види на адрес http://www.famacollection.org. Тя ще разказва за този най-кървав конфликт в историята на съвременна Европа. В годините между 1992 и 1995 г., който отнема живота на 100 хиляди души и принуждава половината от 4,3 милионното население на Босна да напусне домовете си.

По време на 44-месечната обсада на Сараево загиват над 10 хиляди души – повечето от снайперистки и ракетен обстрел.

"Това е история на нашата съпротива срещу невидим враг. Ние бяхме движещи се мишени, и се водехме от един единствен принцип: да останем в града, тъй като нямахме никакъв друг избор", споделя създателката на сайта Суада Капик.

Виртуалната изложба ще включва хиляди интервюта с обитатели на Сараево, политици и висши военни, взети по време на войната. Към тях са добавени снимки и видеоматериали от онова време.

Инициативата предшества строежа на истински музей за войната през 2014 г., който ще се издига в центъра на Сараево.

"Този музей ще има важна роля за възпитанието на бъдещите поколения. Той ще съдържа паметта и ще бъде предупреждение, което ще ни напомня за важността на мира", коментира босненският режисьор Дино Мустафич.

 

Водещи

Най-четени