Опозицията каза "не" на Янукович - протестите продължават 26.01 | 12:05

Няма сделка. Ще завършим това, което сме започнали, заяви лидерът на "Отечество"

От Христина Рафаилова

Кризата в Украйна остана без разрешение, след като опозицията отхвърли предложенията на президента Виктор Янукович. Преди ден (25 януари) държавният глава направи оферта на шефа на партия "Отечество" Арсений Яценюк  да поеме премиерския пост, а негов заместник да бъде лидерът на "УДАР" Виталий Кличко. 

Яценюк обяви обаче, че протестите на "Евромайдан" ще продължат, след като е отказал да стане министър – председател, информира BBC.  

Той заяви, че опозицията по принцип е готова да приеме офертата на управляващите, но това няма  да стане, преди да бъдат изпълнени ключови искания на протестиращите като провеждането на нови избори. 

Сблъсъците между органите на реда и демонстрантите не стихнаха и тази нощ. Част от активистите на площада атакуваха сграда, в която се помещава полицията.    

Според кореспондента на медията опозицията е приела като проява на слабост предложението на Янукович и поради това смята да продължи действията си за свалянето му от поста. 

Пред тълпата на "Евромайдан" Яценюк заяви:"Виктор Янукович показа, че сегашният кабинет не може да поеме отговорността за страната и предложи на нас да водим правителството. Какъв е нашият отговор на това? Ние не се страхуваме да сме отговорни за съдбата на Украйна". 

По-късно лидерът на "Отечество" написа в Twitter "Няма сделка. Ще завършим това, което сме започнали.  Хората избират лидерите ни, не вие". 

Водещи

Най-четени