Откриха чашата на древногръцкия държавник Перикъл 30.07 | 20:25

Находката е намерена в Атина

От Пламена Вълчева

Откриха чаша за вино, за която се смята, че е използвана от атинския държавник Перикъл. Тя е открита в древен гроб в северно предградие на Атина, пише в. Kathimerini. 

Керамичната чаша, счупена на 12 парчета, е открита по време на строителни дейности в северното предградие Кифисия. След като я сглобили, археолозите с изненада открили името "Перикъл", надраскано под една от дръжките й редом с имената на други петима мъже, вероятно в йерархичен ред.

Експертите казват, че са "99 процента" сигурни, че чашата е била използвана от атинския държавник, тъй като едно от другите изброени имена - Арифрон, е на по-възрастния брат на Перикъл. "Името Арифрон е изключително рядко", казва Ангелос Матаю, секретар на Гръцкото епиграфско дружество. "Фактът, че е написано над това на Перикъл прави 99%  сигурно, че това са двамата братя", посочва той.

Чашата вероятно е била използвана на пиршества, когато Перикъл е бил на двайсетина години, като шестимата мъже са надраскали имената си на нея за спомен, казва Матаю. "Очевидно са били доста подпийнали, защото този, който е написал името на Перикъл, е направил грешка и после я е поправил", отбелязва експертът.

След това чашата изглежда е била дадена като подарък на друг мъж с името Драпетис ("избягал" на гръцки), за когото се предполага, че е бил роб, който ги обслужвал, или собственикът на таверната, казва арехологът Галини Даскалаки. "Това е рядка находка, същинско надзъртане в един личен момент", добавя тя. 

Перикъл е смятан за един от най-известните и най-влиятелните гръцки държавници, оратори и военачалници на Атина по време на Златната епоха. Той умира от чума през 429 г. пр. Хр., допълва БТА. 

Водещи

Най-четени