Плевнелиев: Мина четвърт век, стига с тази Държавна сигурност 19.04 | 16:59

Предаването на архивите ще приключи веднъж завинаги, отсече президентът

От Ивелина Георгиева

"Мина четвърт век, стига с тази Държавна сигурност", призова държавния глава Росен Плевнелиев след среща с министъра на отбраната Тодор Тагарев и директорите на служба "Военна информация", НРС и Комисията по досиетата.

Той обясни, че волята на народните представители е да се отворят архивите и да няма лица, които са поставени в привилегировано положение по силата на закона.

На срещата страните са обсъдили последните промени в закона за достъп на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

Гражданите имат право да получат информацията дали лицата, които ги управляват и искат да ги управляват, са принадлежали към службите на тоталитарната държава. Затова служба "Военна информация", НРС и Комисията по досиетата е необходимо да работят в диалог.

Към момента Комисията по досиетата се затруднява в проверките, свързани със служба "Военна информация"  и НРС, тъй като все още липсват списъците с щатното разписание, както и не са окончателно подадени архивите на двете служби.

Тази двойственост трябва да бъде прекратена и архивите на двете служби в най-скоро време да бъдат предадени на Комисията по досиетата, нареди Плевнелиев.

Комисията по досиетата пък трябва еднозначно и категорично да посочва кой е бил агент на ДС, а не да излиза с противоречиви становища, позовавайки се на все още непредадените архиви.

"Предаването на архивите ще приключи веднъж завинаги изцяло", категоричен бе президентът.
НРС трябва да предаде архивите си съвсем скоро, а Военна информация до края на 2013 г., добави той.

Плевнелиев заяви, че ще предложи на следващия парламент, ако е необходимо да се инициират законодателни промени, така че след 2014 г. абсолютно всички архиви на тайните служби на тоталитарната държава до 1989 г. да бъдат открити, публични, прозрачни и да станат част от държавния архив.

"След 25 години трябва всички документи да бъдат събрани на едно място от Комисията за досиетата, да бъдат архивирани, подредени, дигитализирани и да бъдат предоставени на държавния архив", подчерта Плевнелиев. Той поиска всички хора да имат достъп до тях, а не някой да посредничи, четейки архивите вместо тях.

"Всички граждани, ученици, студенти имат право да научат истината от първо лице за службите на тоталитарната власт, както и веднъж завинаги да се сложи край на този период", изрази позицията си държавният глава.

"Лично аз не слушам чалга, не разбирам от чалга и бих казал, че е трудно да коментирам една музика, която не разбирам", така Плевнелиев отговори на въпрос дали смята, че ДС е част от чалгата на прехода.

Водещи

Най-четени