"Зелените" зоват да се каже "Не, мерси" на ядрената енергетика 28.11 | 16:40

Партията се опасява от манипулации на референдума, заради призивите да не се гласува

От Владислав Рашков

Партия "Зелените" призова гражданите да гласуват с "не" на предстоящия референдум за бъдещето на ядрената енергетика у нас и изрази опасения от манипулации, заради призивите в политическото пространство да се бойкотира допитването.

Според партията подобни призиви имат за цел да повлияят на избирателите, които ще гласуват с против, като им променят позицията в обратната посока.

"Зелените" са убедени, че е напълно възможно в референдума да надделеят противниците на построяването на втора атомна електроцентрала,. чиито гласове смятат за подценени от страна на властимащите.

"Имаме всички шансове това да се случи, ако всеки отговорен български гражданин изрази своето информирано мнение. Затова "Зелените" казваме: Ядрена енергетика? Бойкот на референдума? Не, мерси!", се посочва в изявление на партията.

От там разясняват, че бойкотът може да доведе до провал на референдума, само ако избирателната активност е по-малка от 20%.

"Това категорично няма да се случи, най-малкото защото част от българските избиратели, привърженици на големите партии, ще отидат да гласуват "под строй" – както и под строй се подписаха за провеждането на референдума", изтъкват от "Зелените".

Според тях при по-малко от 4,3 млн. гласували хора, които преобладаващо са казали "да" на ядрената енергетика, по закон правомощията за решението се поемат от парламента. Затова "Зелените" призовават гражданите да гласуват с "не".

Партията се разграничи от позицията на движението на Меглена Кунева "България на гражданите", според което изходът от референдума е предизвестен. "Зелените" изтъкват, че такава оценка може да се направи след провеждане на информационна кампания и преброяване на бюлетините от вота.

Най-четени