Борисов: Яд ме е, че сме подарили ТЕЦ-овете в „Марица Изток“ 09.10 | 18:17

„Южен поток“ щеше да го има, ако не бяхме паднали от власт

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов изрази съжаление, че не е бил премиер в момента, когато са били сключени договорите за продажба на американските ТЕЦ-ове "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". "Много ме е яд, че така са дали навремето ТЕЦ "Марица 1” и ТЕЦ "Марица 3”. Това е безумие - със свои пари да ги изградиш и да ги подариш. Така ме е яд, че тогава не съм бил премиер. Защото държавата просто е могла да си ги модернизира и сега да не плащаме по 700-800 млн. на година да излизат от България", заяви Борисов по време на откриването на новия газопровод Добрич-Силистра.

Премиерът остро разкритикува предходното правителство, което е спряло проекта за тръбата, благодарение на която дунавският град вече има достъп до синьо гориво. "Ако бяха работили, щяха да са я открили преди една година - година и половина и нямаше сега да сме тук. Но те бездействаха замразяваха и се опитваха да направят така, че България да плаща скъпо. 24-25 млн. струва всичко това, което газифицира не само Силистра, но и Дулово, Алфатар, Тервел", казва премиерът, цитиран от БГНЕС.

Борисов изрази съжаление и за спирането на проекта "Южен поток". Според него проектът е бил много добър за страната ни и вече е щял да се строи, ако предишното му правителство не е било паднало от власт. Премиерът обвини и предишния енергиен министър Драгомир Стойнев, че е подписал с американската компания "Уестингхаус" за изграждането на блок 7 в АЕЦ "Козлодуй", но е прехвърлил отговорността на кабинета "Борисов 2". "Ако не бях спрял този проект, сега България щеше да се наложи да търси още 20 млрд.", казва премиерът.

Водещи

Най-четени