Британският премиер ни потупа за разследването на атентата 06.02 | 15:12

Лондон подкрепя оценката, че "Хизбула" стои зад нападението

От Диана Цветкова

Британският премиер Дейвид Камерън похвали разследващите органи в България за работата им по атентата в Бургас, като я определя като "отлична", съобщава правителствената пресслужба.

"Бих искал да Ви благодаря за усърдното и акуратно разследване, проведено от България на терористичното нападение в Бургас на 18 юли 2012 година и да изразя пълната солидарност на британския народ с народа на България", посочва Камерън в писмо до премиера Бойко Борисов.

В писмото британският премиер изтъква, че всеки терористичен акт срещу една страна е нападение срещу всички от общността.

"Никога не трябва да позволяваме на прибегналите до тероризъм да подкопаят нашите общества, общности и ценности. Терористите се стремят да подкопаят нашата решимост; от нас зависи да се погрижим да бъдем по-решителни от всякога и да не им позволим да ни тиранизират или уплашат", пише Камерън.

По думите му българската полиция и разузнаване са свършили отлична работа при разследването на атентата в Бургас.

"Събрали сте силни доказателства, които сочат участието на групировката "Хизбула" в бомбения атентат; това е оценка, която изцяло подкрепяме. Важно е да можем да го заявим публично", подчертава още той.

Според Камерън сега е необходимо заедно да се предприемат необходимите стъпки за адекватно реагиране на терористично нападение на територията на ЕС.

"Отхвърлям всяко внушение, че някак по-безопасно е да не посочваме имената на участниците или да предприемем действия, за да не им позволим да ударят отново: да постъпим така означава, че тероризмът ни е уплашил и че им позволяваме да тъпчат нас и общите ни ценности", се изтъква в писмото.

В него той се ангажира "британското правителство да продължи да подпомага България по всички възможни начини както в разследването, така и в усилията, които страната полага за по-голяма сигурност и за недопускане извършването на такъв атентат отново".

Водещи

Най-четени