Гарантираният депозит остава 196 хил. лв. 30.07 | 15:39

Фондът за гарантиране на влоговете ще се пълни с допълнителни вноски, ако няма достатъчно пари

От Кристиан Костурков

И в бъдеще гарантираните депозити ще бъдат в размер до 196 хил. лв. Това решиха днес депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за влоговете в банките. С измененията се регламентира и как на вложителите ще се изплащат суми, които са предмет на правен спор. След като той приключи и бъде представен документ за това, Фондът за гарантиране на влоговете ще трябва да изплати или преведе в сметка в друга банка въпросната сума в рамките на 7 дни. При нормални обстоятелства депозитите до 196 хил. лв. ще се изплащат на собствениците им в срок от 20 дни.

Фондът за гарантиране на влоговете ще има право да събира извънредни вноски от банките, ако в него няма достатъчно средства за покриване на задълженията му. Размерът на извънредната вноска ще бъде 0.5% от гарантираните влогове в рамките на 1 година. При форсмажорни обстоятелства Фондът ще може да събира и извънредни вноски от банките. Това обаче ще става с изричното разрешение на БНБ, решиха депутатите.

Най-малко през 3 години, но може и по-често, ще се правят стрес тестове на системата за гарантиране на влоговете. Това е записано в приетия от парламента изцяло нов Закона за гарантиране на влоговете. Тези тестове ще се извършват от Фонда. Извънредни проверки ще се правят и в случаите, когато от БНБ е постъпила информация за проблеми в някоя банка или пък за риск от необходимост от задействане на системата за гарантиране на влоговете.

Водещи

Най-четени