ДКЕВР няма да се меси между Топлофикация и клиентите 18.01 | 15:27

Как дружествата събират вземанията си, не е работа на Държавната комисия

От Елена Коцева

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не виждат основание да проверяват "Топлофикация София" за това как се отчитат клиентите.

Според мнението на председателя на държавния регулатор Ангел Семерджиев няма основания да се правят проверки на състоянието и работата на "Топлофикация София", въпреки че много абонати се оплакват от по-високи сметки за декември месец. 

iNews припомня, че от началото на годината влязоха в сила новите, по-ниски цени на услугата в София. Тогава обаче възникна и въпросът как ще стане отчитането на използването на топлинна енергия по старите и по новите цени. 

По думите му по отношение на общото състояние и работата на "Топлофикация София" засега няма явно основание да се проверява цялото дружество.

Проверки могат да се правят по индивидуални жалби на потребителите, които съдържат конкретни факти и обстоятелства.

Ангел Семерджиев бе категоричен, че несъбираемите вземания на дружествата не са регулаторен проблем

Никакви разходи не са отчитат от несъбираемите вземания и те не се отразяват пряко на цената, посочи още Семерджиев. По думите му проблемът се отразява в дългосрочен план на състоянието на топлофикационните дружества и възможностите им за инвестиции.

Комисията няма право да се меси в работата на топлофикационните дружества и начина, по който те събират вземанията си, смята още председателят на ДКЕВР. Според него ръководните екипи на дружествата не трябва да допускат просрочените задължения на абонатите да не се събират по три години.

Според коментара на Ангел Семерджиев, политиката, която е водена досега, очевидно не е правилна и тя се отразява на финансовото състояние на топлофикациите и в ръцете на управлението им е справянето с този проблем.

В дългосрочен план потребителите рано или късно ще трябва да платят несъбираемите поради давност вземания, защото топлофикационното дружество ще трябва да си събере парите, които му се полагат за възобновяване на активите.

Водещи

Най-четени