Депутати искат оставката на военния министър (ОБЗОР) 06.10 | 19:00

Това се случва, след като вчера Тагарев ги призова бързо да одобрят закупуването на американски бронетранспортьори „Страйкър”

От iNews

Депутати заговориха за оставка на военния министър Тодор Тагарев, след като вчера той ги призова бързо да одобрят закупуването на американски бронетранспортьори "Страйкър” – още преди изборите на 29 октомври, съобщи dariknews.bg.

В четвъртък вечерта, на заседание на Комисията по отбрана, бе одобрено закупуването на машините за около 1,376 млрд. долара, а планът е да получим БТР-ите до 2028 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази възмущение от действията на военния министър."В момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в парламента с нашите подписи. За "Страйкърите" имаме много ясен график – декември да привършим процедурата", обясни Борисов.

Председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ апелира министрите да започнат да си вършат работата. "Проектът по бронираните машини "Страйкър” може да бъде завършен до 15 декември. През началото на ноември 2022 г. приехме предложението за вторите F-16, до края на месеца вече всичко беше завършено. Ако това правителство е поне толкова ефективно, колкото служебното, всичко може да се свърши навреме”, заяви Гаджев.

"Ние не можем да действаме в такъв график, който само и само да позволи посещението на министър Тагарев в САЩ след две седмици и да се снима с подписването”, допълни той.
Относно военната помощ за Украйна Гаджев подчерта, че решението за изпращането на бойните машини от МВР е от юли. Сега, през октомври, няма дори междуправителствено споразумение кога ще се пратят и призова министрите да започнат да си вършат работата, обясни Гаджев.

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски призова за спазване на парламентарните процедури при закупуване на военна техника. "Има процеси, които трябва да бъдат спазени в Народното събрание. Решението за закупуване на бронираните машини "Страйкър" трябва да мине през комисиите", каза Рибарски. Той обясни, че ангажиментът на парламента е да се преоборудва Българската армия, но това да не е в разрез с бюджета. "Трябва да се дискутират и въпросите поставени в комисията по отбрана. Някои от тях са резонни като в частта си за комуникационните системи", добави още депутатът от ПП-ДБ.

В отговор на призива на Тагарев депутатите да гласуват поръчката, Делян Пеевски от ДПС заяви, че министърът на отбраната трябва да си подаде оставката, ако изисква нещо.

"Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката веднага. Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент, може да внесе предложение и комисиите да го разгледат и парламентът да прецени - това е законовият ред. Ние може да изискваме от министрите, защото ние сме ги назначили", заяви Пеевски.

От БСП отново изразиха неодобрението си към военния министър и го обявиха за "вреден".

"Преди местния вот започва война и трябва да закупим бронетранспортьорите? Министър Тагарев е вреден за държавата, час по-скоро трябва да напусне българската политика. Той защитава чужди интереси", заяви председателят на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски. И допълни, че ГЕРБ и ДПС може да гласуват оставката и на кабинета, и на военния министър.

Твърдение, че Тагарев е "вреден", изрази Тошко Йорданов от ИТН.

"С тези същите "Страйкъри" си направете труда да видите какво се случва на фронта в Украйна. Съжалявам, но дадоха стара бойна техника на украинците, а сега гърмят като пуканки", заяви Йорданов.

Водещи