Депутатите решават да вземем ли 16 млрд. лева нов дълг 19.02 | 09:26

Изтеглянето на заема предизвика сериозна полемика

От Беатрис Николoва

Народното събрание продължава обсъждането на ратификацията на документите по вземането на 8 милиарда евро нов дълг, планиран от правителството за 3-годишен период (2015-2017).

Бяха представени общо три документа - договор за дилърство между България в качеството на емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, HSBC Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри; договор за агентство между България и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на фискален агент, платежен агент, агент по замяната, агент по прехвърлянето и агент за изчисляване на Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на регистратор, платежен агент и агент по прехвърлянето и акт за поемане на задължения от България.

Предложението за изтегляне на дълга предизвика остри полемики в последните дни. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че България може да изтегли 6, а не 8 млрд. евро дълг, ако дефицитът бъде намален повече от очакваното.

"Намаляването на дефицита обаче може да дойде единствено чрез по-добро събиране на приходите, защото разходите са фиксирани", допълни той. До момента единствено от Реформаторският блок обявиха, че ще подкрепят дълга

Бившият финансов министър Муравей Радев защити предложението на правителството да изтегли 8 млрд. евро нов дълг през следващите 3 години.

"Мая Манолова да си изтегли извънредната емисия от 10 000 лева, която тия дни пусна - новият дълг няма да е при по-лоши, а при няколко пъти по-добри условия", иронизира вчерашната акция на червената депутатка бившият министър в коментар за дълга пред Нова тв.

Припомняме ви, че вчера Мая Манолова подаряваше банкноти с номинал 10 000 лв. и с лика на финансовия министър Владислав Горанов и обясняваше, че толкова ще плати всеки български гражданин в резултат на новия заем.

Радев обясни, че България няма да фалира, ако не се вземе дългът.

"Това, което става в парламента, не е ратификация за дълг, а за посредници, които ще обслужват бъдещия дълг през следващите 3 години. Всяка година има такова нещо. Сега излиза стар дълг в падеж. Една добра инициатива рискуваме чисто по български да я съсипем. За първи път България се опитва да излезе на международните финансови пазари и така да вземе дълг от тях при по-добри условия, защото излизайки за 3 г. там, показваш стабилност и предвидимост", обясни бившият финансов министър.

Според него записаната в договорите до 10% лихва по новия дълг съвсем не означават, че дългът ще бъде взет при такава лихва, а при много по-ниска. Според изчисленията му на база данните, подадени от Министерство на финансите, увеличението на дълга на България след 3 г. ще е с 5.3 млрд. лева, а не с 16 млрд., защото голяма част от новия дълг ще отиде за рефинансиране на стар дълг.

Водещи

Най-четени