Експлозивните обвинения срещу Борисов стигнаха до сп. "Икономист" 15.05 | 18:00

За ”боса”, картите, ”Пилето” и Илчовски

От iNews

На парти един бос играе карти със свои приятели. Един от тях показва видео, на което се вижда какво се случва на бизнесмен, който не иска същото като тях. Сниман е как го насилват сексуално в ареста. Един друг от групата, познат като "Пилето” платил 2.500 евро на една впечатляваща жена да "обслужи” боса. Други дали на големият мъжага кюлчета злато за подарък. Звучи като гангстерски филм. Но предполагаемият "бос” всъщност е Бойко Борисов – българският премиер. Поне до тази седмица…

Ето така започва един изключително интересен материал в едно реномирано международно издание – The Economist. Знаем как става – у нас избухва скандал, международните медии реагират, а замесените лица ги обявяват за платени. Когато се заговори за корупцията у нас, това се смята за "лично мнение”. Нищо, че идва от американски сенатори, присъства в позицията на Държавния департамент на САЩ и редица доклади за липсата на върховенство на закона в България. 

"Описанието на партито и други обвинения за злоупотреби бяха направени от Светослав Илчовски – агробизнесмен. Той свидетелство на 5-ти и 7-ми май пред парламентарната комисия, която ревизира управлението на господин Борисов и неговата партия, която доминира политическата сцена в България от 2009 г. насам. На редовните парламентарни избори на 4-ти април обаче резултатите бяха неубедителни – никой партия не успя да състави правителство и нови избори ще има на 11-ти юли.

Междувременно президентът, политически противник на Борисов, пое грижата за правителството на 11 май”, пишат още от The Economist, цитирани в "Дневник"

От там отбелязват, че твърденията на бизнесмена Илчовски (който впрочем бе разпитан от прокуратурата днес), са изключително осъдителни. Той разкрива, че икономиката на страната се контролира от хора около Борисов и министрите са само "марионетки”. 

Иван Ангелов, "Пилето” – собственик на фирма "Градус” също е заслужил подобаващо място в статията. Изредени са всички обвинения срещу него – че манипулира дейността на компанията преди да излезе на борсата през 2018 г., репресиите от държавните институции, парализирането на бизнеса с всевъзможни инспекции. Борисов обаче отрича да познава или да се е срещал с Илчовски. 

 

Водещи