Йотова от Царевец: Независимостта е в основата на създаването на българската държава 22.09 | 14:00

Вицепрезидентът призова политиците да не се движат в действията си от тясно партийни интереси

От iNews

Под звуците на химна на крепостта Царевец във Велико Търново беше тържествено издигнат трибагреникът на Република България и беше изчетен манифестът на княз Фердинанд, с който на 22 септември 1908 година е обявена независимостта на страната ни, предаде БНР.

В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова заяви:

"С днешна дата какво означава, уважаеми дами и господа, независимост? Независимостта е в основата на създаването на българската държава. Далновидни политици, мъже и държавници правят държава от различни народи, приемат религия, книжнина, букви, култура, писменост, разпространяват я далеч извън пределите на тогавашната ранна средновековна българска държава. И тук на границата на една друга велика империя, заявяват на висок глас и с всичките си действия, че са народ, който има свое бъдеще и ще има дълга история напред във времето".

Днес, както всяка година, сме във Велико Търново, за да сведем глави в знак на поклон и почит към първостроителите на съвременна България, които ни завещаха един пример за единство, пример за това как се печели национална кауза в най-тежките и най-преломни съдбини на България, каза още Илияна Йотова.

Честванията на Независимостта във Велико Търново започнаха в църквата "Св. 40 мъченици", където на 22 септември 1908 година княз Фердинанд Първи прочита манифеста. Този държавнически акт беше пресъздаден отново. 

"С благословението на Всевишния провъзгласявам съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско царство. Да живее свободна и независима България! Да живее българският народ!".

В крепостта Царевец с военен ритуал беше издигнат българският трибагреник. В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов призова държавниците ни да работят и да се борят за националните каузи с приемственост. Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова подчерта, че когато народ и държава ще бъдем силни, ако сме обединени.

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова политиците да не се движат в действията си от тясно партийни интереси:

"Предизвикателствата пред България не са едно и две. Имаме си достатъчно вътрешни проблеми. Тук сме в Европа на една крачка от една безпардонна война, която никой не може да обясни в 21-и век. Ето за това трябва да мислим, а не да поругаваме основния ни закон".

Много граждани се включиха в празника:

"Един от най-добрите и най-велики дни за България, защото България получава пълна независимост и може да бъде с всички държави наравно в Европа и света".

"Това е нещо, с което можем само да се гордеем, че сме българи".

"Във всички случаи независимостта означава свобода и това, което са завещали дедите ни, се мъчим в съвремието да го възприемаме по същия начин. До колко успяваме, е отделен въпрос".

Кулминацията на честванията е тази вечер от 19.30 часа с тържествената проверка заря на площад "Цар Асен Първи", в нея ще се включи председателят на парламента Росен Желязков.

Водещи

Най-четени