КСНС заседава за бежанците 20.11 | 07:47

Макар и със закъснение, Росен Плевнелиев свиква срещата

От Мая Александрова

След многобройните упреци, че бави заседание на КСНС за бежанците, президентът Росен Плевнелиев свиква среща по темата.

Заседанието ще се състои от 14:00 часа в президентството.

Темата е "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България - състояние на средата за сигурност: организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за противодействие на актуалните рискове и заплахи. Предприети мерки в съответствие с настъпилите промени в средата за сигурност и тяхното финансово осигуряване".

Доклади по темата са поканени да изнесат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Владимир Писанчев и директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров.

Съгласно Закона за Консултативния съвет за национална сигурност съветът се председателства от президента, а заседанията се водят при закрити врата.

За членове на КСНС законът определя председателя на Народното събрание, премиера, министрите на отбраната, на вътрешните работи, на външните работи и на финансите, председателя на Държавната агенция "Национална сигурност", началника на отбраната и по един представител от всяка парламентарна група.

В началото на миналия месец депутати от БСП заявиха, че президентът Росен Плевнелиев нарушава законите заради нежеланието му да свика заседание заради бежанската криза.

Според правилника за работа на КСНС "редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца" (чл. 5, ал. 2 от нормативния акт). КСНС не е свикван от 20 юни, а вече е ноември.

Народният представител от ПГ на Коалиция за България Жельо Бойчев заяви тогава, че проблемът поставя цялата страна в критична ситуация. Следвали и изпитания пред българското общество, както и пред всички институции.

Водещи

Най-четени