Контролът над цените - от производителя до магазина 05.03 | 16:18

Министърът на земеделието отрече да възражда Комитета по цените

От Елена Коцева

Държавата няма да определя, а ще контролира формирането на цените на храните по производствената верига, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на журналистически въпрос, предаде БТА.

Министър Найденов участва днес в първия събор-изложение "Златни ръце български" във врачанското село Челопек.

По думите му управлението е твърдо решено да въведе контрол върху формирането на цените на хранителните продукти от началото на производствената верига до магазина, защото хората имат право да знаят как става това.

Министърът отрече планираният орган да има нещо общо с познатия от миналото Комитет по цените. Няма да определяме цени, а ще проследяваме производствения процес чрез стандарти, ако има драстични отклонения - нека хората да знаят, защото в крайна сметка изборът е техен, заяви Мирослав Найденов.

Той допълни, че подобен контрол има не само в Испания, но и във Франция, Словения, Унгария и в други страни от Европейския съюз. Проучваме техния опит и ще вземем най-подходящото за нас, уточни той, като не се ангажира със срок, в който контролът върху формирането на цените ще бъде въведен.

Министърът смята, че основната роля на държавата е да създаде условия хората да останат в селските райони и да се възползват от програмите за развитие. Той уточни, че испанският закон ще бъде проучен веднага, за да се види доколко би могъл да бъде полезен за България и използван.

Водещи