Мария Габриел няма да оцени министрите, докато не обсъди въпроса с Николай Денков 29.02 | 13:30

Вицепремиерът не потвърди 8 март като краен срок за подписване на споразумение с ПП-ДБ

От iNews

Вицепремиерът Мария Габриел няма да дава оценки за работата на министрите, докато не обсъди въпроса с Николай Денков. Това потвърди тя пред журналисти, предаде БГНЕС. Това важи и за работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев, към когото през последните дни се отправят сериозни критики.

Габриел не потвърди датата 8 март, спомената от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като краен срок за подписване на коалиционно споразумение с ПП-ДБ.

Габриел коментира, че коалиционното споразумение към ПП-ДБ все още не е обсъждано в партия ГЕРБ и припомни позицията си, че няма да подпише предложения от страна на обединението меморандум. "Няма как да сме говорили за подписване на документ, който още ние самите не сме обсъдили и не сме дали на своите партньори. Имаме много ясна позиция и аз вече я споделих – че няма да подпиша т.нар. меморандум на ПП-ДБ. Ще работим да има механизъм, в който да е споделена отговорността, който наистина да носи прозрачност, да дефинира ясно приоритетите на страната, но и да дефинира отговарностите за това, че ние искаме да осигурим на тази държава и прозрачност, борба с корупцията, и независимост на съдебната система и това да става с много ясен механизъм за вземане на решения", заяви Габриел.

Вицепремиерът бе категорична, че интересите на България за нея са на първо място и припомни, че страната ни е надежден партньор на ЕС и НАТО и принципите на прозрачност и отговорност са водещи.

Габриел подчерта, че не бива да се настъпват границата на Конституцията, на демокрацията, на върховенството на закона и добрите европейски практики.

"Вярвам в диалога. Вярвам в това, че осъзнаваме каква отговорност носим. Вярвам в това, че държавата има нужда от стабилност. Вярвам в това, че България свърши много и добра работа за последните 8 месеца и е отговорност на всеки един – и на министрите, и на министър-председателя Денков, и на парламентарните групи, това да продължи", добави Габриел.

Водещи