Мобилизират КЗК срещу покачването на цените 13.01 | 17:01

Търсят се механизми за влияние върху големите търговски вериги

От Елена Коцева

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да се самосезира, защото никъде няма практика браншовите организации да говорят за цени и това не е много редно. 

Това мнение и препоръка изрази министър Мирослав Найденов след Консултативния съвет по зърното, който се проведе днес.
Спешното заседание беше предизвикано от покачването на цените на зърното, хляба и олиото.

По отношение на олиото у нас вече има осъдени браншови организации за картелни споразумения. През 2008 г., КЗК наложи санкции на 14 предприятия за забранено споразумение за определяне на цени при производството на олио.  

Според съвета няма факори, които да налагат лавинообразното поскъпване на хляба и олиото.

Според коментара на министър Мирослав Найденов, цитиран от БТА, поскъпване в рамките на няколко процента е нормално, но 15 - 17 и 20 на сто поскъпване на хляба и цена от 5 лв. за литър олио е напълно необосновано.

iNews припомня, че браншовите организации в сектора на хлебопроизводството предупредиха за скок в цената на хляба от поне 15% още в началото на януари. Тогава експрети бяха категорично, че това е абсолютно необосновано.

Преди дни пък стана ясно, че има голяма вероятност литър олио да стигне 5 лева до лятото заради поскъпването на слънчогледа.

На днешния съвет е обсъдено приемането на механизми за влияние върху големите търговски вериги, които завишават цените и оказват натиск на пазара, съобщи още земеделският министър.

За намирането на такива механизми за въздействие предстои среща с производителите и преработвателите. В този процес може да се включи и новата агенция за безопасност на храните, но посредством засилване контрола на качеството на продукцията.

Все пак Мирослав Найденов отбеляза, че тенденцията за поскъпване на храните в световен мащаб е изключително трайна.

От Консултативния съвет по зърното стана ясно, че наличността на зърното у нас е около 1.5 милиона тона. Близо 1 млн. са необходими до новата реколта, което означава, че 500 хил. могат даже да бъдат изнесени.

Около 3000 тона зърно за специални тестени изделия само са внесени досега от Казахстан.

За хляба, политиката и политиците:

На решенията на Консултативния съвет по зърното се противопоставиха представители на хлебопроизводителите.

Мариана Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, е категорична, че Министерството на земеделието не бива да се намесва в ценообразуването.

Цената на хляба не е предмет на нито един консултативен съвет в България, защото хлябът не е субсидирана стока, посочи Кукушева, цитирана от Фокус.

С приближаването на изборите цената на хляба ще бъде все по-актуална тема, но производителите не желаят продукта им да има политическа стойност и да се създават политически истерии около него. Той има единствено пазарна и може би най-вече и морална стойност, коментира Кукушева.

Тя припомни, че в крайната цена се калкулират цените на вложените суровини, енергоизточниците, транспортните разходи и социалния ангажимент на всеки един работодател към държавата.

Според тези изчисления, цената на килограм хляб днес би трябвало да бъде 1.8 лева без ДДС.

Водещи

Най-четени