И за около 2 лв. няма купувачи за олиото, какво остава за 5 лв. 14.01 | 12:02

И потребители, и експерти са на мнение, че по-скоро ще купуваме гръцки зехтин

От Нели Минчева

Рафинирано олио в бутилки на цена 2,10 лева за брой се предлага в момента на Софийската стокова борса (ССБ), но купувачи няма.

Това каза в интервю за Агенция Фокус Антонина Белопитова, директор "Търговия и информация" в ССБ.

За сравнение, преди няколко дни от Сдружението на производителите на растителни продукти и маслопродукти прогнозираха, че е възможно до няколко месеца да плащаме около 5 лв. за литър олио.

По думите на Белопитова при брашното цените на борсата са 534 – 600 лева за тон, но при преговори с мелниците вероятно биха се постигнали и по-ниски нива.

Тя се опасява, че сделки на ССБ не се сключват заради прозрачността на пазара. Ако съществува сив сектор за веригата зърно-брашно-хляб, ние сме неудобни, защото сме прозрачен пазар и трябва да се легализира тази покупка, коментира директорът "Търговия и информация" в ССБ.

"Ако цената на олиото действително достигне 5 лева, ще се повтори картината от 2008 г. с внос на евтин зехтин от Гърция" - повтори тя мнението на немалко потребители у нас, следящи с интерес изказванията относно цените на хранителните продукти в последните няколко дни.

В четвъртък, на брифинга след извънредния Консултативен съвет по зърното, министърът на земеделието и храните обеща, че една от задачите на новосформираната Българска агенция за безопасност на храните ще бъде да проверява продукти със съмнително съотношение между качество и цена. Ще се започне първо с проверките за качеството на хляба.

Подобни проверки вече стартира Министерството на здравеопазването, съвместно с областните дирекции на РИОКОЗ, по сигнал на потребителска асоциация за влошено качество на 12 марки диетичен хляб на българския пазар.

Водещи

Най-четени