НАТО няма да ползва базите ни срещу Либия 19.03 | 15:19

До момента нямало искане за използване на летищата за нанасяне на каквито и да е удари

От Кремена Бедерева

Български летища и военни бази няма да се използват при евентуална военна операция на НАТО в Либия. Има достатъчно военни бази в Италия, Испания, на о-в Крит, заяви в кулоарите на парламента министърът на отбраната Аню Ангелов, съобщи БТА.

До момента нямало искане за използване на български летища за нанасяне, на каквито и да е удари по обекти в Джамахирията и стратегически не било обосновано да се използват базите ни поради отдалеченост.      

По думите на министър Ангелов, страната ни не може да предостави самолети за осигуряване на зоната, забранена за полети, защото МиГ 29 и МиГ 21, с които разполагаме, не са съвместими с натовските стандарти. 

Военният министър припомни за ангажимента на България при нужда, във връзка със съвместна хуманитарна операция на НАТО и ЕС, да изпрати два медицински екипа - единия на египетската, другия - на турската граница.

Засега други ангажименти конкретно нямаме, подчерта Аню Ангелов. Той не изключи и възможността за  изпращане и на една фрегата в срок от три месеца, която да участва в налагането на оръжейно ембарго по море.

Това е въпрос, който ще бъде обсъден и решен от Министерския съвет, уточни  Аню Ангелов.      
В Министерството на отбраната е организирано 24-часово дежурство, формирана е военно оперативна група и обстановката в Либия се следяла внимателно.

България не може да се чувства застрашена, няма да има промяна в степента на бойната готовност,  подчерта министърът. Нямаме готовност да изпратим български военни, каза още Аню  Ангелов.

И добави, че се очаква специална конференция в рамките на НАТО, на която да се приемат плановете какви сили да бъдат използвани - било за налагане на оръжейното ембарго, било за  осигуряване на самата зона за полети.       

България участва във всички заседания на военните комитети на НАТО и ЕС, така както и в съвета на Северноатлантическия пакт, допълни министър Ангелов. Той изрази надежда, че либийската страна ще спазва декларацията си за прекратяване на военните  действия.

Подкрепяме либийските граждани, важно е България да подкрепи стремежа на либийския народ към демокрация, подчерта  Аню Ангелов. 

Водещи