НАТО отчете ефективно затваряне на либийското небе, бунтовниците на ход* 21.03 | 12:08

Военни части на бунтовническите сили напредват към Триполи

От Нели Минчева

Либийските бунтовници се опитват да поемат контрол над градовете около Триполи, след като близките до властта войски претърпяха тежки поражения от въздушните удари, нанесени им тази нощ, съобщава ABC News.

Западните войски обстреляха резидентския комплекс на либийския лидер Муамар Кадафи, разрушена е напълно една от неговите сгради, която се смята за стратегически важна.

Възползвайки се от нанесените поражения, бунтовническите части започнаха да се придвижват от укрепленията си в Бенгази към столицата. По пътя си те са принудени да водят тежки сражения.

Коалиционните въздушни засегнаха значително възможностите на въздушните сили на Кадафи, унищожено е всяко оборудване, което би позволило засичане и сваляне на противникови самолети.

От началото на операцията не е била засичана активност в небето от либийските въздушни сили и от НАТО обявиха, че считат затворената зона за полети за ефективно въведена.

Междувременно, въпреки че редица информационни агенции и местни медии съобщават за ранени и загинали цивилни граждани, говорителят на френското правителство Франсоа Бароан заяви, че държавата му няма информация за загинали цивилни.

По информация на ИТАР-ТАСС шефът на Пентагона Робърт Гейтс е подканил Русия да обмисли възможностите за евентуално включване в действията на международната коалициа.

Според арабски медии, цитирани от ДПА, един от синовете на Муамар Кадафи – Хамис – е починал от получени в събота рани.

Хамис Кадафи е бил ранен, след като пилот от либийските въздушни сили умишлено е разбил самолета си в комплекса Баб ал Азизия в Триполи, където живее част от семейството на либийския лидер, сочи информацията.

*Актуализирано към 13:25 часа

Водещи

Най-четени