Търговете за лекарства пред провал заради административни неуредици 18.01 | 13:04

МЗ се опитва да прехвърли отговорността на болниците, проблемите продължават

От Миглена Иванова

Процедурите за провеждането на децентрализираните търгове за скъпоструващи лекарства в болниците не са юридически оформени. Указанията, които Министерството на здравеопазването дава, имат характер по-скоро на общи препоръки и размиват отговорността.

За това алармираха представители на националните пациентски организации на пресконференция за лекарствената политика на ресорното ведомство.

iNews припомня, че с мотива пациентите по-бързо да получават медикаментите за своето лечение Министерството на здравеопазването взе решение някои от лекарствата за редки заболявания, хормонална терапия при онкологични заболявания, както и за пациенти след трансплантация да се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Останалите препарати за редица онкологични заболявания и за диализно лечение ще се набавят чрез търгове в лечебните заведения, в които се отпускат. От министерството обясниха, че тези медикаменти се прилагат само в болнично лечение и не могат да бъдат плащани от касата.

Оказва се обаче, че това не е съвсем така, защото има препарати за онкоболни, които са посочени за болнично лечение, а то реално е амбулаторно, обясни Теодора Захариева от Българския пациентски форум. Тя даде пример с 20-минутни вливания, които в момента се водят болнично лечение.

Търговете

Досега скъпоструващите лекарства се закупуваха на един търг, организиран от Министерството на здравеопазването, по прогнозни количества. Затова и медикаментите не достигаха, защото правенето на прогноза за броя пациенти на година е трудно, обясниха представители на пациентските организации.

Според тях в момента ведомството прехвърля отговорността към 83 болници, които трябва да направят 83 тръжни процедури.

Основните опасения на пациентските организации са свързани освен с прогнозните количества, които сега болниците трябва да определят, и с прозрачността на търговете и гаранцията, че на болниците няма да се оказва лобистки натиск.

Представител на Конфедерацията за защита на здравето посочи, че е присъствал на един от търговете на Министерството на здравеопазването, като е бил допуснат да наблюдава постъпването на офертите в запечатани пликове, но по време на отварянето на пликовете е помолен да напусне.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация пък обясни, че въпреки че от здравното ведомство е гарантиран достъпът на независими наблюдатели на болничните търгове, досега такива не са поканени, макар и пациентските организации да имат представителства във всички области в страната.

Теодора Захариева се опасява и от завишаване цените на медикаментите. Тя отново даде пример с онкологията. Въпреки че средствата за онкологията за завишени тази година (с 12%, или 107 милиона лева, за 8 месеца, бел. ред.), то търговете ще се провеждат за по-малки количества медикаменти по отделните болници, което ще доведе до предлагане на по-високи цени от страна на участниците в процедурите.

Адекватният модел

Национално представените пациентски организации настояват всички скъпоструващи лекарства да бъдат заплащани от здравната каса. В момента не е ясно на какъв принцип са избрани конкретни позиции, които са реимбурсирани към касата, а останалите ще се осигуряват чрез децентрализираните търгове. Според пациентските организации реимбурсният модел към касата е най-адекватен и честен, защото институцията ще плаща според нуждите на всеки пациент.

Теодора Захариева призова и за разделяне на болничното от амбулаторното лечение, като така отново средствата ще бъдат разпределяни по-справедливо.

В момента пациентските организации призовават министерството да проведе и тази година един централизиран търг докато изчисти юридически спорните въпроси и се премине плавно към реимбурсния модел – НЗОК да заплаща за лечението на всеки пациент. Теодора Захариева припомни, че това е обещано още от бившия здравен министър Божидар Нанев, при това – че ще се случи през настоящата 2011 г.

Резервите

От пациентските организации се опасяват още и за резервите, които Министерството на здравеопазването твърди, че е осигурило до провеждането и приключването на тръжните процедури от страна на болниците. Никой не знае какви са тези резерви. Освен това юридически неизчистените указания може да доведат и до провал на някои от търговете в болниците. Наложените от страна на министерството лимити на самите лекари също са пречка и лекуващите медици няма да рискуват да надвишават тези лимити.

От пациентските организации алармираха, че вече са изчерпани някои скъпоструващи лекарства. Има проблем с медикамент за ХИВ/СПИН, като 160 души са заплашени да останат без лечение, което ще има тежки последствия за тях. Пропуск МЗ е допуснало и при осигуряване лечението на хемофилиците. Медикаментите за домашно лечение са минали към НЗОК, но тези за болничното лечение, както и за спешната помощ са останали към министерството.

Някои болници са опитали да включат нужните лекарства за болнично лечение в списъците за сегашните децентрализирани търгове, но са получили заповед да ги премахнат от тръжната документация.

В момента само четири болници са обявили обществени поръчки за скъпоструващи лекарства, съобщиха още представителите на пациентските организации.

Реакцията на министерството

Опасенията на четирите национално представени пациентски организации относно децентрализирането на търга за скъпоструващите медикаменти се дължат на неразбиране на материята, а не на други причини, заявиха от МЗ, цитирани от БТА.

Отговор на всички поставени въпроси пациентските организации са получавали неведнъж досега, посочват от министерството.

"МЗ съзнава, че всяка промяна се приема трудно и запазва волята си за диалог и конструктивно решаване на въпросите, които засягат здравето на хората и прилага изчерпателни отговори на всички засегнати теми", се посочва в съобщението.

Водещи

Най-четени