Плевнелиев иска регионална енергийна борса 06.10 | 15:03

Очаква се още през 2016 г. да има сериозно развитие на инициативата

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев отново се обяви за създаването на обща енергийна борса в Югоизточна Европа. Става въпрос обаче не само за единна търговия с електроенергия, но и с природен газ. Това стана на пресконференцията след срещата му с албанския му колега Буяр Нишани, който е на официално посещение в София. Двамата са обсъдили идеята по време на срещата си. Плевнелиев припомни и че идеята за създаването на обща енергийна борса не е нова, вече е обсъждана и с други страни и те също са на мнение, че инициативата ще е полезна за региона.

"Държавите от Югоизточна Европа трябва да се обединят и да създадат своята регионална енергийна борса. Аз съм един от големите адвокати на този смислен за всички нас проект. Президентът на Албания също го подкрепя и ние сме сигурни, че в следващите години ще видим съществен прогрес в създаването на Югоизточно-европейската енергийно борса”, заяви Плевнелиев.

Българския президент отбеляза още, че за създаването на такава институция ще е необходимо и подобряването на енергийната инфраструктура в региона. Мнението му беше подкрепено и от Буяр Нишани. Двамата президенти бяха единодушни, че по-добрата енергийна свързаност ще увеличи сигурността на доставките на енергоресурси и ще даде възможност за диверсификация на доставчиците и за постигането на по-конкурентни цени на електроенергията.

"Държавите от Югоизточна Европа трябва да се обединят и да изградят своя регионална борса за природен газ и електроенергия", призова отново българският държавен глава. Според Росен Плевнелиев свързването на електропреносните мрежи на държавите на Балканите ще насърчи и износа на електроенергия от страната ни, която е традиционен доставчик на електроенергия за региона.

Плевнелиев изтъкна и че подобна необходимост съществува за региона по отношение на транспортната инфраструктура. "Още по време на разговора ни в Тирана миналата година ние се обединихме, че съществува остра необходимост от подобряването на регионалната транспортна. Това е най-сигурният начин да привлечем така желаните инвестиции. Продължаваме да работим за реализацията на коридор №8, искаме да доизградим жп линията София – Скопие – Дурас, искаме и магистрала по това направление”, каза още Плевнелиев.

Водещи

Най-четени