Президент vs. кабинет - за замразяването на цените на храните 08.08 | 14:22

Нямало да има дългосрочен ефект

От Филипа Тодева

Държавният глава Росен Плевнелиев не е оптимист по отношение на замразяването на цените на храните.

Според него цените не могат да се свалят със споразумение с няколко вериги, а със създаване на конкурентна среда, в която ще има честно състезание между доставчици и производители.

В Пловдив президентът обясни, че по този начин пазарът сам доказано ще постигне една разумна пазарна поносима цена, предаде Агенция "Фокус".

"Действието на българското правителство да подпише споразумение с няколко вериги за няколко стоки, дори и такива от първа необходимост, не би имало дългосрочен положителен ефект", категоричен бе той.

Плевнелиев отбеляза, че цените на хранителните стоки в световен аспект растат и то драстично. Това се отнася и за цените на някои енергийни ресурси, с изключение на газта, която последните няколко години отбеляза значителен и впечатляващ спад. Всички останали стоки бележат сериозен ценови ръст в целия свят. "В този смисъл България не може да избегне тази тенденция", каза Плевнелиев. Това, което е важно, според него, е, че световният тренд на нарастване цените на селскостопанската продукция и на храните ще бъде дългосрочен факт.

По думите му България може да се позиционира по пътя на печалбите на тази разрастваща се световна индустрия, тъй като в следващите 20 години на планетата ще се родят още 2 млрд. души, които също ще искат да ядат.

"Това означава една огромна индустрия с още по-голяма перспектива. България, вместо да изнася суровото зърно може да работи и търси инвестиции в изграждането на фабрики за храни. Тогава именно добавената стойност ще остава в държавата и ще имаме по-разумна себестойност", посочи президентът.  

Водещи