Преместиха посолството ни от Токио във Фукуока 22.03 | 14:31

България предлага почивка за възстановяване на японски деца

От Елена Коцева

От 21 март посолството на България в Токио частично е преместено в град Фукуока - на около 1000 км южно от Токио, откъдето посолството ще продължи да изпълнява функциите си в ограничен състав.
Изтеглянето на част от персонала се наложи заради завишения радиационен фон.

Мярката е взета във връзка с безопасността на служителите по-голямата част от тях да бъдат изтеглени във Фукуока, обяви говорителят на МВнР Весела Чернева.

Там имаме почетен консул, който ще подслони четирима човека, които ще останат във Фукуока в следващите дни. Консулската служба остава в Токио и продължава даработи и да оказва съдействие на граждани. От 19 март там е назначен нов консул - Юлияна Антонова.

iNews припомня, че назначението се налага след като българският консул в Токио Чавдар Градинарски напусна Япония без разрешение от Министерството на външните работи (МВнР).

Всекидневно колегите ни водят между 100 и 200 телефонни разговора с български граждани с молба за оказване на съдействие, по наблюдение на посолството ни очевидно българите, които са били в Япония вече са взели решение дали да останат в страната и тези обаждания започват да намаляват през последните дни.

Весела Чернева посочи, че в рамките на европейския механизъм за гражданска защита България е предложила да предостави легла, одеяла, минерална вода и консерви за Япония.
На този етап се изчаква отговорът на японската страна.

Към 22 март в МВнР са получени над 50 заявки от български семейства, които изявяват готовност да поканят японски семейства, за да ги подслонят, докато отмине кризата.

Във "Фейсбук" инициативата е подкрепена от над 500 българи. На срещата си с японския посланик, министър Николай Младенов е предложил и организиране на отдих и възстановяване на японски деца в туристически бази на различни български институции.

Водещи

Най-четени