Призовават българите да напуснат Япония 15.03 | 12:33

МВнР настоятелно призовава българските граждани да напуснат страната

От Кремена Бедерева

Министерството на външните работи (МВнР) настоятелно призовава българските граждани, които пребивават временно или постоянно в Япония, да напуснат страната.

През последните часове се повиши радиационния фон в различни части на страната вследствие на промишлени аварии, което съдържа риск за здравето на хората, заявяват от външно министерство.

Поради динамичността на обстановката, българските граждани в Япония трябва да следят указанията на местните власти и при невъзможност за напускане на страната, да се придвижат далеч от засегнатите райони.

При крайна необходимост посолство ни в Токио има готовност да приеме български граждани за временно настаняване.

Отпътуването от Япония може да се осъществи чрез редовни международни полети. Повече информация може да бъде получена на интернет-страниците http://www.japan-guide.com/e/e2034.html/, http://www.ab-road.net/, http://www.narita-airport.jp/en/index.html.

За пътувания до международното летище в Токио МВнР препоръчва да бъдат използвани железница, метро, автобуси.

В случай на затруднения при закупуването на самолетни билети, желаещите могат да се обърнат към посолството и агенцията, обслужваща МВнР на адрес: bvt@mfa.government.bg, vpetrova@bgviptravel.com и тел: +359 2 9482875 и +359 2 9482957.

Български граждани, които нямат валиден документ за самоличност да се обърнат за съдействие към посолството и дирекция "Консулски отношения" на тел. +359 2 971 70 89, +359 2 948 23 65, е-mail: consular@mfa.government.bg, crisis@mfa.government.bg.

Същевременно днес премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да разговаря с българския посланик в Япония Любомир Тодоров, да бъдат осигурени минерална вода и храна за бедстващите райони в Япония. Това обяви самият министър Найденов, който е на посещение във Варна.

В момента Любомир Тодоров е на среща с европейските си колеги в Токио. Веднага след срещата министър Найденов и посланикът ще разговарят от какво се нуждае Япония, за да се подсигурят стоки от първа необходимост, информират от пресцентъра на земеделското министерство.

 

Водещи

Най-четени