СУ излиза в "дървена ваканция" 11.10 | 10:40

Намаляват заплатите на преподавателите, спират се ремонти и командировки

От Ралица Стоянова

Софийският университет (СУ) "Св. Климент Охридски" излиза в „дървена ваканция“ заради липса на средства. От Нова година до 31 януари 2011 г. всички преподаватели ще бъдат пуснати в отпуска, а студентите - във ваканция. Зимният семестър ще приключи до края на декември.

Това е записано в проектомерките за спасяване на университета от финансовата криза, подписани от ректора проф. Иван Илчев.

Висшето училище е на минус с 4,1 млн. лева. Сред другите мерки са орязване на заплатите, спиране на хонорарите и 25% съкращения.

С 30% да бъдат намалени възнагражденията, които получава ръководството на университета, предвиждат още мерките. Орязването на заплатите ще е със задна дата от 1 юни.

Така ректорът проф. Илчев вместо 776 лв. ще взема 543 лв., а заплатата на заместниците му ще паднат от 707 лв. на 495 лв.

С по-малко пари ще са и деканите на факултетите: понижение от 637 на 446 лв. Орязват се допълнителните възнаграждения на ръководителите на катедри, които те получават за ръководните си функции.

Очаква се от тези съкращения бюджетът на университета да спести около 100 хил. лв. Съотношението преподавател към непреподавател вече ще е 5 към 1. Няма да се канят външни лектори.

Няма да има и служебни командировки и пари за купони на служители. До минимум е свито купуването на литература за библиотеките, спират се поръчките за нови компютри, няма да има ремонти. Докторантите пък ще бъдат задължавани да четат часове на студенти, без да им се заплаща за това.

Очакваният резултат от всички посочени мерки е СУ да спести около 3,8 млн. лева. Планираният бюджет за т.г. на висшето училище беше 41,5 млн. лв. След актуализацията той вече е 33,2 млн. лева.

Водещи