Таван на пенсиите – още три години 11.12 | 14:07

Окончателно: Прехвърлят професионалните песионни фондове към ДОО

От Елена Коцева

Таван за пенсиите ще има до края на 2013 година, а не както е в действащия Кодекс за социално осигуряване - до 31 декември на 2011 година. Това приеха депутатите на второ четене на промени в кодекса.

Промяна ще има и в начина на определяне на максималния размер на пенсиите. Без добавките към тях, таванът ще се определя смятано от 1 юли на всяка година в размер на 35 на сто от максималния осигурителен доход не за предходната, както е досега, а за съответната календарна година.

Предвижда се средствата от индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 г. в професионалните пенсионни фондове, да бъдат прехвърлени във фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване (ДОО).

Промяната важи за средствата по индивидуалните партиди на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г. включително, както и мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд.

От датата на прехвърлянето на средствата във фонд "Пенсии" на ДОО се прекратяват правоотношенията на работниците с пенсионноосигурителното дружество, управляващо професионалния пенсионен фонд, в който са били осигурени, като от същата дата се закриват техните индивидуални партиди.   

Сумата, която професионалните пенсионни фондове се очаква да прехвърлят, е над 100 млн. лв.

iNews припомня, още при излагането на идеята за прехвърляне на професионалните пенсионни фондове от частния бизнес и финансовите среди се противопоставиха и предупредиха, че това представлява реално "кражба" и "национализация".

Синята коалиция обяви, че ще сезира Конституционния съд заради т. нар. "национализиране" на индивидуалните партиди от професионалните пенсионни фондове.

От 2012 г. няма да има подоходен критерий за пенсиите на хората с увреждания, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
От парламентарната трибуна той увери национално представителните организации на хората с увреждания, че поетите ангажименти ще бъдат спазени, въпреки приетите промени в Кодекса за социално осигуряване. Депутатите одобриха окончателно на второ четене измененията в КСО.

Те предвиждат, че от 1 януари 2012 г. пенсията за старост ще се изплаща по реда на Закона за социално подпомагане, а пенсията за инвалидност - по реда на Закона за интеграция на хората с увреждания.

Водещи

Най-четени