ЦИК изготви пътна карта за дистанционно електронно гласуване 26.05 | 11:00

"Тя е за период от 2020 до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме"

От iNews.bg

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече е готова с пътна карта за дистанционно електронно гласуване. "Тя е за период от 2020 до 2023 г. и в нея са разписани основните стъпки, които ЦИК ще предприеме", съобщи говорителят на Комисията Александър Андреев пред БНР.

В пътната карта са разписани основните стъпки, които ЦИК ще следва да предприеме, за да може осъществи експерименталното дистанционно електронно гласуване. То трябва да бъде проведено в три избора, включително и в частични избори.

"Въз основа на тези избори и резултатите от тях ЦИК ще следва да изработи анализ, с който да установи какви са предизвикателствата пред електронното дистанционно гласуване и в тази връзка вече и да прецени законодателят дали то да бъде въведено в изборите. Като първоначалният етап – това е изработването и одобряването вече на техническото задание, тъй като може би знаете ЦИК е партньор на Държавната агенция за електронно управление в един проект, който е финансиран от ЕС, в рамките на добро управление по изграждане на системата за дистанционно електронно гласуване", обясни Александър Андреев.

Водещи

Най-четени