Членове на НС на БСП се обявиха за смяна на Нинова и единение на лявото 21.03 | 15:00

Позицията е подписана от 49 души

От iNews

Членове на Националния съвет на БСП се обявиха за смяна на лидера на партията Корнелия Нинова и "единение на лявото политическо пространство в България". Това става ясно от тяхна позицията, изпратена до медиите, подписана от 49 души, сред които бившите министри в кабинета "Станишев" Емилия Масларова, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, бившият кмет на Смолян Дора Янкова и председателят на софийската организация на БСП Иван Таков и Калоян Паргов, който заемаше тази позиция преди него.

Пълният текст на позицията на членове на Националния съвет на БСП е:

"Ние, долуподписаните членове на Националния съвет на Българската социалистическа партия, споделяме нарастващата в партията и обществото голяма тревога за състоянието, в което се намира днес.

От една страна, постоянно сме свидетели на публични изявления, сигнали и вътрешнопартийни спорове за системно и последователно развиващи се негативни процеси в партийните структури в цялата страна, водещи до тяхното идейно-политическо, организационно и кадрово обезсилване и обезличаване. И в резултат - постоянно намаляване през последните години на електоралната подкрепа и отстъпление от заемани от партията в миналото позиции. От друга страна, пропагандно сме заливани със самодоволните изявления на Корнелия Нинова и близкото й обкръжение за това, че партията се намира в добра кондиция и е авторитетна и силна опозиция. Едновременно с това - от гръмовните им обвинения и безпрецедентни за партията наказателни действия срещу отделни дейци и цели организации, които са си позволили да имат различно мнение и да изразят несъгласие с водената от тях политика. Последен красноречив пример за тази линия са "решенията" на НС на БСП от 25 февруари т. г. за отстраняване на ръководствата на градския и районните съвети на БСП и за провеждане на пълен цикъл на отчет и избори в Софийската партийна организация. "Решение", взето от Националния съвет без уставни основания и против политическата логика. Последвалите от неговото насилствено и противоуставно налагане през последните дни процеси в Софийската градска партийна организация показват, че то е част от последователната политика за унищожаване на силните организации на БСП, а и на цялата партия.

На 20 януари беше взето друго такова решение и с гласовете на реално присъстващи на заседанието около 60 членове на НС на БСП бяха изключени 40 социалисти от Шумен и Сливен за това, че се опитаха да реализират колективното мнение на организациите при определяне на кандидатурите на БСП за местните избори. Отново с липса на кворум бяха приети "решения" за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в Благоевград, Шумен, Сливен. А в последното "решение" наред със София и в Бургас. Това е поредната пряка намеса на К .Нинова и ИБ, уж чрез подкрепата на НС, в работата на местните организации на БСП с цел да се премахнат несъгласните с тяхната политика и да се наложат удобните им кадри. Преди години същото се случи и в Перник, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Казанлък, Харманли и в много други общини. Резултатите видяхме на местните избори през есента на 2023 г.

Ние категорично заявяваме, че няма да продължаваме да бъдем нечутата част от членовете на НС и по този начин да подкрепяме тази разрушителна политика, която цели да омаломощи БСП. Не можем да продължаваме по този път, свел до 9% електоралната подкрепа за БСП и превърнал я в опозиция, от която не зависи нищо. С продължаващото вътрешно разединение и противопоставяне в БСП тя не може да претендира за водеща роля в навечерието на изборите за Европейски парламент. Нужно е единение на левите политически сили в България!

Всички наши досегашни опити да се противопоставим на налаганите през последните няколко години политика и начин на работа на НС на БСП не дават резултат. Ние не можем и не искаме да бъдем съпричастни с това поведение и тези действия на ръководството на БСП. Не можем повече да мълчим и да бъдем параван, зад който това ръководство да налага силово недемократичен стил и методи на работа, да провежда авторитарен диктат върху дейността на местните партийни организации, да принизява Националния съвет и да го използва за личните цели на председателката на БСП.

Да върнем БСП към нейните корени, към нейната идеология и морал, защото вече малцина ни разпознават като социалистическа партия. Да върнем в БСП демократичните принципи на структурно изграждане на партията, където всяка една от организациите: общинска, областна, национална, да има своите конкретни ангажименти, отговорности и свобода да провежда политика в общините и районите! Да възстановим колективните принципи на работа и управление в БСП!

Това ще стане единствено и само с усилията на всички социалисти и на партийните организации по места.

Трябва да кажем:

НЕ на политиката, която компрометира социалистическата идея и унищожава авторитета на Партията!

Категорично да се противопоставим на опитите за трети противоуставен мандат на Корнелия Нинова!

Само с ново ръководство на БСП и с активните усилия на общинските организации ще изпълним отговорната политическа цел – запазване на социалистическата идея и единение на лявото политическо пространство в България!

Предстоят ни избори - Европейски, а може би и за Народно събрание, които са последният шанс за БСП да покаже, че е алтернативата на пагубната политика на управляващата "сглобка"!

ВРЕМЕ Е ЗА СПАСЯВАНЕ НА БСП!"

 

Водещи