Полицаите ни не само ще са културни, но и ще стават пазители на културата 18.03 | 14:14

Специални полицаи ще дебнат за иманяри

От Христина Рафаилова

Иманярите в скоро време няма да спят спокойно, както и любителите на оскверняването и унищожаването на паметници на културата. В скоро време специална полиция ще се грижи наследството, с което се гордеят българите, да не бъде ограбвано и разрушавано.

Това стана ясно от думите на министъра на културата Петър Стоянович.

Той обясни, че в момента група експерти от МВР, ДАНС, неговото ведомство и прокуратурата работи върху създаването на звено, което да се занимава специално с опазването на културните ценности у нас. При формирането на структурата страната ни черпела опит от Италия. 

Министърът подчерта, че запазването на духовното ни наследство е една от основните цели на воденото от него ведомство.  

Преди време Стоянович подписа меморандум с посланика на САЩ у нас Марси Рийс за опазването на българското културно наследство. Оказа се, че сред най – големите нелегални пазари, където се пласират родни ценности, е именно американския.  

Благодарение на документа, ако властите в щатите хванат нелегално внесени наши антики, те ще бъдат връщани у нас възможно най-бързо, като ще се избягва дългата съдебна процедура. Досега първо престъплението трябваше да се докаже в български съд и едва тогава да се иска връщане на предметите.

Водещи

Най-четени