Протестно шествие на таксметрови шофьори в Атина 26.07 | 09:50

Протестът е срещу решение на правителството за пълна либерализация на сектора

От Кремена Бедерева

Хиляди таксиметрови шофьори от провинцията днес ще се стекат на шествие в гръцката столица, за да изразят своята солидарност с колегите си от областта Атика, които планират голям митинг пред гръцкия парламент в знак на протест срещу решение на правителството за пълна либерализация на сектора, съобщават гръцките медии.

От началото на миналата седмица таксиметровите шофьори в Гърция, които обявиха стачка заради плановете на правителството да отвори професията им за повече конкуренция, организират блокади и предизвикват задръствания по летища, пристанища и магистрали.

В разгара на туристическия сезон хиляди хора изпитаха затруднения заради протестните им действия. Съгласно споразумението с Международния валутен фонд и Европейския съюз Гърция трябва да либерализира 135 т. нар. "затворени професии", допълва БТА, за да повиши конкурентоспособността и развитието на икономиката в рамките на програмата за реформи, договорена с ЕС и МВФ.

Синдикалната федерация на таксиметровите шофьори се противопостави и на настояване на властите да бъдат предявени съдебни искове срещу стачкуващите заради загубите, които понася държавата.

Водещи

Най-четени