Работниците от ВМЗ-Сопот получиха заплати. Стачката спря 25.01 | 17:30

Изплатени са възнагражденията за месеците октомври, ноември и декември

От Диана Цветкова

Работниците от ВМЗ-Сопот получиха дължимите им заплати и от 17,00 часа днес стачката им официално е прекратена.

В късния следобед са изплатени всички дължими суми за месеците октомври, ноември и декември 2012 г. и е подписано Стачно споразумение, съобщиха от КНСБ.

Изплащането на заплатите бе анонсирано по-рано днес след срещата на премиера Бойко Борисов с лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев.

По сметката на финансово закъсалото дружество бяха преведени близо 4 милиона лева, предназначени за изплащане на заплатите на персонала. Средствата не са отделени от бюджета, а са от договор, който оръжейницата е изпълнила.

Очаква се следващата седмица да се проведе среща между представители на синдикатите и правителството, на която да се обсъди бъдещето на ВМЗ-Сопот и начините за оптимизация на работата.

Към момента все още не е постигнато съгласие по оздравителния план за завода, като синдикатите обвиняват ръководството, че не предлага никакви алтернативи за развитието на предприятието, а само съкращения.

Все още не е ясно колко души ще бъдат съкратени, но със сигурност ще се мине през намаляване на персонала на оръжейницата.

ВМЗ-Сопот бе изваден от забранителния списък за приватизация, след като депутатите решиха, че единствената и бърза възможност е приватизация, но при по-облекчени условия. На този фон срещу предприятието е заведено дело за обявяване в несъстоятелност.

Водещи

Най-четени