Започна Археологическото лято на Минералните бани в Бургас 14.06 | 13:58

Общината отделя средства за проучвания на древния град Акве Калиде-Термополис

От Кремена Бедерева

За четвърта поредна година Община Бургас отделя средства от бюджета си за подпомагане на археологическите проучвания на древния град Акве Калиде - Термополис.

През 2011-та те са 30 000 лева, съобщиха от пресцентъра на общината. Археологическото лято на Минералните бани започна вчера. Ръководителят на разкопките Цоня Дражева съобщи, че тази година ще се работи основно по локализиране и разкриване на крепостната стена около Термополис.

Междувременно Министерство на културата определи границите на археологическия резерват при Минералните бани.

Става въпрос за терен с размер 36 декара, където се намира древният град с прочутите терми, посещавани от византийските императори Юстиниан Велики и Константин Погонат, българския кан Тервел, латинските рицари от Четвъртия кръстоносен поход, султан Сюлейман Великолепни.

Община Бургас желае да превърне това място в туристическа атракция. Паралелно с археологията, в района на Минерални бани започна изграждането на нов спортен басейн.

Кметът Димитър Николов успя да се пребори и за прехвърляне на запустелите терени на здравното министерство в полза на Община Бургас. Там ще бъде развита база за спорт, балнеолечение и рекреационен туризъм.

Когато Община Бургас осигури първия транш за проучвания на Минералните бани през 2008 г., това бяха първите разкопки там от 30 години насам.

Водещи