Контрареферендум решава за бъдещето на община Несебър 04.07 | 11:14

Вчера ЦИК разпрореди допитването да бъде спряно, но ОИК не се съобрази с решението

От iNews

С нов прецедент бе обогатена пряката демокрация у нас. В 12 без 5 Централната избирателна комисия (ЦИК) разпореди в събота да бъде спрян референдумът в селата Баня, Емона, Паницово и Козница за оставането им в община Несебър. Избирателната комисия в морския град обаче не се съобрази със софийския орган. Допитване под някаква форма ще има. То започна днес в 7 часа, но очевидно ще повлече дела и не се знае ще бъде ли признато за законно.

ЦИК взе решението за спиране вчера следобед и прати разпореждането на ОИК - Несебър. ОИК се събра спешно, сезира градската управа, а малко преди полунощ счете нищо да не спира. Местната комисия се мотивира с факта, че референдумът е насрочен от общинския съвет, а съгласно закона за прякото участие на гражданите във властта "ОИК се явява единствено изпълнител на съответните му решения (на съвета - б.а.). В този смисъл комисията не може да вземе решение за спиране на всички действия по произвеждането на референдума". 

Случващото се е част от несекващия екшън по отделяне от Несебър на северните й територии. През зимата се проведе референдум в Обзор и още шест села за формиране на самостоятелна община. Въпреки положителния му резултат и одобрението на правителството (решение, взето от кабинета на ГЕРБ), процедурата за новата териториална единица не е финализирана, защото президентът Румен Радев не подписа указ. Междувременно четири от селата започнаха да организират контрадопитване за оставане към Несебър. Така се стигна до днешните баталии. 

Любопитното е, че целият казус има отношение към Иракли и курортното селище "Елените". Те са в землищата на Баня и Емона. В единия вариант ще бъдат управлявани от Обзор, а в другия - все така от Несебър. Другият интересен факт е, че хората с право на глас в четирите села са едва 226. Ако референдумът някога бъде признат за законен, ще се превърне в най-малочисленият, провеждан в България. 

За действието на ЦИК допринесе и решение на ВАС от петък. Върховните съдии върнаха на първоинстанционния съд определение, с което бе оставена без разглеждане жалба на областния управител на Бургас Мария Нейкова срещу контрадопитването. В спора Обзор - Несебър има заведени още няколко съдебни жалби. 

Водещи

Най-четени